Gorilla Glass چیست و تفاوت نسخههای آن در چیست؟

مطمئناً شما هم تا کنون در مورد Gorilla Glass چیزهایی شنیدهاید. اما تا کنون از خود پرسیدهاید گوریلا گلس چیست ؟ این تکنولوژی مربوط به گلس گوشی است که شیشه را در برابر خط و خش و ضربه مقاوم میکند. علیرغم اینکه بسیاری از ما با این فناوری آشنا هستیم، ولی جالب است بدانید که Gorilla Glass در سایر صنایع و دستگاهها هم به کار میرود. برای آشنایی هرچه بیشتر با این تکنولوژی تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
گوریلا گلس چیست؟
Gorilla Glass که توسط شرکت Corning Inc تولید میشود، شیشهای است که از موادی به نام آلومینوسیلیکات قلیایی (alkali-aluminosilicate) ساخته میشود. در این شیشه، ترکیبی از آلومینیوم، سیلیکون و اکسیژن بکار رفته است. این موارد را نمیتوان در طبیعت پیدا کرد. به همین منظور، کمپانی Corning از سال 2005 ساخت آن را آغاز کرد تا محصولی مقاوم در برابر ضربه و خط و خش، با وزن و ضخامتی کم (به میزان ۰٫۴میلیمتر) تولید کند.
با این وجود، گوریلا گلس اولین محصول تولیده شدهی Corning در این حوزه نبود. این کمپانی در گذشته، انواع مختلفی از شیشهها به نام Chemcor را تولید کرده بود که در لوازم خانگی، دستگاههای حوزهی چشمپزشکی و ابزارهای خودروسازی، فضاپیماها و تجهیزات داروسازی استفاده میشدند. اما موفقیت این شرکت در صنعت گوشیهای هوشمند از سال ۲۰۱۰ آغاز شد.
اگرچه تکنولوژی به کار رفته در این شیشهها به گونهای است که حتی با ضربات چکش هم نمیشکند ولی این موضوع باعث نمیشود که گوشی یا تبلتتان خاصیت شکنندگی خود را از دست ندهند. همه چیز به نوع شیشه و چندین فاکتور دیگر مانند ضخامت بستگی دارد. بنابراین بهتر است آن را نوعی فناوری بدانید که از صفحه نمایش تلفنهای همراه در برابر ضربات و خط و خشها محافظت مینماید.
تا پایان مطلب همراه ما باشید تا شما را با انواع استانداردهای گوریلا گلس و تفاوت میانشان آشنا کنیم:
تفاوتهای اصلی میان نسخههای مختلف شیشههای گوریلا
Gorilla Glass 1
اولین نسخهی این شیشهها، بین سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ تولید شد ولی نسخه اصلی آن بر روی گوشیهای آیفون به همگان معرفی شد. اپل محصولاتش را در سال ۲۰۰۷ روانه بازار کرد. بنا به درخواست شرکت اپل از Corning، ضخامت این شیشهها به ۱٫۵میلیمتر میرسید و از محافظ اولئوفوبیک (oleophobic) در ساخت آن استفاده شده بود تا اثرات انگشت و آلودگی کمتری روی نمایشگر بنشیند.

با این حال، آیفون تنها گوشی هوشمند دارای صفحه نمایش Gorilla Glass در سال ۲۰۰۷ نبود. چرا که Corning توانست نسخهی اول این شیشهها را در بیش از ۲۵۰ دستگاه دیگر هم به کار بگیرد.
مفهوم گوریلا گلس 2 چیست ؟
در سال ۲۰۱۲ و طی نمایشگاه CES، شرکت Corning نسخهی دوم شیشهی گوریلا را معرفی کرد. مقاومت این پوشش شیشهای به اندازه نسخه قبلی آن بود؛ اما تفاوتش با آن در ضخامتش بود. گوریلا گلس ۲ نسبت به نسخهی اول به اندازه ۲۰ درصد ضخیمتر شده بود. در آزمایشهای تخصصی انجام شده نیز توانست ۵۰ کیلوگرم فشار را بدون آن که بشکند، تحمل کند.
در همان سال، از Gorilla Glass 2 در بیش از ۶۰۰ میلیون دستگاه استفاده شد. از آن جایی که این محافظ ضخامت کمتری داشت، شرکتهای سازنده تلفن همراه توانستند محصولاتشان را سبکتر و باریکتر تولید کنند. لازم به ذکر است که، دو گوشی Nexus 4 و Galaxy S3 با صفحه نمایش گوریلا گلس ۲ تولید و روانه بازار شدند.
Gorilla Glass 3
در تولید نسل سوم این شیشهها برخلاف مدلهای قبلی، بیشترین تمرکز شرکت به جای ضخامت، بر روی مقاومت شیشههای گوریلا بود. علاوهبراین، گوریلا گلس ۳ از تکنولوژی مقاومت طبیعی در برابر آسیبها (NDR) برخوردار بود که، باعث میشد در برابر خراشهای عمیقتر مقاومت بیشتری داشته باشد. بنا به ادعای Corning، سومین نسل Gorilla Glass بیش از ۳۵ درصد خط و خشهای به وجود آمده روی نمایشگر را دفع میکرد.
به منظور افزایش کارایی این محصول، شرکت سازنده تصمیم گرفت مقاومت Gorilla Glass 3 را افزایش دهد. به همین دلیل با استفاده از یک فرآیند تولیدی خاص، این شیشهها را به یک محافظ سه لایه مجهز کرد. این نسخه، در نمایشگاه CES سال ۲۰۱۳ معرفی شد. گوریلا ۳ در گوشیهایی نظیر Galaxy S4، Moto G و Moto X به کار رفت.
گوریلا گلس 4 چیست ؟
در سال ۲۰۱۴، کمپانی Corning محصولش را با هدف جدیدتری تولید کرد. بر اساس یک نظرسنجی، این شرکت متوجه شد که ۷۰ درصد آسیبهای وارده به تلفنهای همراه به خاطر افتادن از ارتفاع بوده است. به همین خاطر، تصمیم گرفت مقاومت Gorilla Glass را بیشتر کند و آن را در برابر سقوط و افتادن مقاوم نماید.

بر اساس آزمایشهای انجام شده، مقاومت گوریلا گلس ۴ در مقایسه با نمونههای قبلی دو برابر افزایش یافته بود. البته این تکنولوژی، به اندازه Moto ShatterShield مستحکم نیست. Galaxy Note 5 و Asus ZenFone 2 Laser دو نمونه از گوشیهایی هستند که از Gorilla Glass 4 استفاده میکردند.
Gorilla Glass 5
نسل پنجم این شیشهها هم با تمرکز روی “مقاومت در برابر سقوط و افتادن گوشی” تولید شد و توانست به میزان ۴ برابر نسبت به نسخه قبلی خود محکمتر باشد. Corning اعلام کرده است که طی آزمایشهای انجام شده، Gorilla Glass 5 پس از افتادن از ارتفاع ۱٫۶ متری سالم مانده است. با این حساب، این شرکت ادعا دارد که این محصولش در برابر ۸۰ درصد از سقوطها که از ارتفاع ۱ متری انجام میشوند، مقاومت دارد.
منظور از گوریلا گلس 6 چیست؟

گوریلا گلس ۶ که در سال ۲۰۱۸ عرضه شد، در مقایسه با نسل پنجم این تکنولوژی واقعاً مستحکمتر شده است. Corning در مراسم رونمایی عنوان کرد که این محافظ در آزمایشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته و میتواند پس از ۱۵ بار افتادن به صورت پشت سر هم از ارتفاع ۱ متری سالم بماند. بر این اساس، مقاومت Gorilla Glass 6 نسبت به Gorilla Glass 5 دو برابر شده است. ضمن اینکه، این پوشش در اکثر گوشیهای پرچمدار نظیر سری Galaxy S10 سامسونگ مشاهده میشود.
آیا در گوشی شما هم شیشههای گوریلا وجود دارد؟
امروزه دیگر اکثر شرکتهای سازنده از این پوشش محافظ در محصولاتشان استفاده میکنند و یا بعضیها مانند سونی، خودشان آن را میسازند. Dragontail نوعی تکنولوژی مشابه است که به صورت گسترده توسط کمپانیهای چینی استفاده میشود. در این فناوری، صفحات نمایش از ترکیب موادی به نامهای آلومینیوم و یاقوت کریستال تولید شدهاند.
در سایت شرکت Corning، قسمتی وجود دارد که میتوانید کمپانی مدنظر خود را برگزینید و ببینید آیا گوشی شما هم Gorilla Glass دارد یا خیر؟ و اگر دارد، نسخه چندم آن در گوشی به کار رفته است. در گذشته شرکتهای زیادی بودند که محافظ گوریلا گلس را از محصولاتشان حذف میکردند تا قیمت آن را برای فروش در دیگر کشورها کاهش دهند اما امروزه به خاطر عادی شدن استفاده از این تکنولوژی، کسی چنین کاری انجام نمیدهد.
گوشی شما چه نسخهای از این تکنولوژی را داراست. آیا تا به حال شده است که طی حادثهای حس کنید که فناوری گوریلا گلس، صفحه نمایش شما گوشی شما را در مقابل شکستگی نجات داده است؟
منبع: androidpit.com