آموزش نصب برنامه‌های اندروید از طریق ADB

آموزش نصب برنامه‌های اندروید از طریق ADB

بارگذاری جانبی (Sideloading) برنامه‌ها از رایانه روی دستگاه اندرویدی اغلب یک فرآیند زمان‌بر است. خوشبختانه راهکارهایی وجود دارد که به این فرآیند سرعت می‌بخشند. اگر می‌خواهید تلاش بیشتری انجام دهید و از ADB استفاده کنید، می‌توانید سریعاً برنامه‌های مختلف را روی دستگاه اندرویدی خود نصب کنید. با آموزش نصب برنامه‌های اندروید با ADB با برتر دیجیتال همراه باشید.

ADB یک ابزار قابل‌توجه است که می‌تواند کارهای زیادی انجام دهد. شاید مهم‌ترین آن را بتوان بارگذاری از راه دور (ریموت) برنامه‌ها دانست. در این مطلب به شما آموزش خواهیم داد که چگونه ADB را نصب کنید. سپس نحوه نصب برنامه‌ها روی دستگاه اندرویدی را نشان خواهیم داد تا این فرآیند حدالامکان کارآمد شود.

نصب فایل‌های APK از طریق ADB

ADB مخفف عبارت Android Debug Bridge است و یک ابزار خط فرمان است که می‌تواند بین رایانه و دستگاه اندرویدی ارتباط برقرار کند. ADB به شما اجازه می‌دهد تا دستورات را مستقیماً از طریق کامپیوتر روی دستگاه اندرویدی خود اجرا کنید. در نتیجه کنترل کاملی روی دستگاه خود خواهید داشت.

روش کلاسیک جهت بارگذاری جانبی برنامه‌ها روی اندروید این است که فایل APK اپلیکیشن مدنظر را به دستگاه اندرویدی خود انتقال دهید و به صورت دستی آن را نصب کنید. چنانچه فایل APK آن از قبل روی گوشی/تبلت شما باشد کار راحتی خواهید داشت. اما اگر می‌خواهید یک فایل APK را از طریق کامپیوتر خود بارگذاری کنید، باید دستگاه موردنظر را به رایانه خود متصل سازید. در نخستین قدم نیز APK را به آن منتقل کنید.

با این حال، با استفاده از ADB نیازی به انتقال فایل‌ها به دستگاه اندرویدی خود نخواهید داشت. تنها کاری که باید انجام دهید این است که به دستگاه خود متصل شوید و با ADB به فایلی که می‌خواهید نصب شود، اشاره کنید. اتصال ADB به دستگاه شما از طریق اشکال‌زدایی بی‌سیم (Wireless Debugging) کاری بی‌دردسر خواهد بود. به این ترتیب می‌توانید برنامه‌ها را از طریق رایانه خود بدون لمس گوشی اندرویدی‌تان نصب کنید.

بارگذاری جانبی برنامه‌ها با ADB به‌شدت در زمان صرفه‌جویی می‌کند؛ خصوصاً زمانی‌که با دستگاه‌های ثابتی نظیر Android TV سروکار دارید. جابجایی فایل‌ها از رایانه روی یک حافظه USB معمولاً آزاردهنده است. خوشبختانه با وجود ADB این کار آزاردهنده را برای همیشه فراموش خواهید کرد!

۱. نصب ADB روی رایانه – نصب برنامه‌های اندروید با ADB

اول از همه باید ADB را روی رایانه خود نصب کنید. ADB برای ویندوز، لینوکس و مک در دسترس قرار دارد. ما آموزش نصب برنامه‌های اندروید با ADB از یک دستگاه ویندوزی استفاده کرده‌ایم.

دو راه برای نصب ADB وجود دارد. روش نخست، دانلود ADB و استخراج آن از فایل فشرده روی کامپیوتر شما است. روش دوم و پیشنهادی، نصب ADB از طریق یک نصب کننده مبتنی بر خط فرمان (Command-Line) است. از جمله این ابزارها می‌توان به Scoop برای ویندوز و Homebrew روی مک اشاره کرد.

نصب ADB از طریق یک نصب‌کننده خط فرمان به شما اجازه می‌دهد تا از آن در هر دایرکتوری روی کامپیوتر خود استفاده کنید. پس از نصب Scoop می‌توانید با اجرای کد زیر، ADB را روی ویندوز نصب کنید:

scoop install adb

با استفاده از این دستور، ADB به صورت خودکار دانلود و نصب خواهد شد. در صورتی که پیش‌نیازهای نصب ADB را نداشته باشید، ابزار Scoop به شما اطلاع خواهد داد. در صورتی که برای نصب این ملزومات از شما سوال شود، کافی‌ست Y را تایپ کرده و Enter را فشار دهید.

نصب برنامه‌های اندروید با ADB؛ نصب ADB با Scoop

تمام شد! اینک آماده نصب برنامه‌های اندروید با ADB خواهید بود. چنانچه از پلتفرم‌های دیگری استفاده می‌کنید باید دستور متفاوتی را وارد کنید. دستور موردنیاز برای سیستم عامل لینوکس این خواهد بود:

sudo apt-get install android-tools-adb

برای Homebrew در سیستم عامل مک نیز، دستور زیر را وارد کنید:

brew install android-platform-tools

۲. فایل APK را پیدا کنید – نصب برنامه‌های اندروید با ADB

اینک زمان آن است که محل فایل APKای که می‌خواهید نصب شود را پیدا کنید. چه آن‌ها را دانلود کرده و چه توسعه‌دهنده‌ای باشید که می‌خواهد برنامه خود را امتحان کند، بهتر است آن‌ها را در یک پوشه مشخص سازمان‌دهی کنید.

نصب برنامه‌های اندروید با ADB؛ پوشه فایل‌های APK در ابزار ADB

فایل‌های APK مدنظر را در یک پوشه اختصاصی ذخیره کنید. برای فایل‌ها از نام کوتاه و مختصر استفاده کنید تا هنگام وارد کردن نام آن‌ها در ADB کار راحتی داشته باشید.

۳. ترمینال (Terminal) را اجرا کنید

شما می‌توانید از یک ترمینال نظیر Command Prompt برای اجرا و استفاده از ADB استفاده کنید. بهتر است Command Prompt را در همان مسیر یا دایرکتوری فایل‌های APK اجرا کنید تا کار راحت‌تری داشته باشید. در ادامه نحوه انجام این کار روی سیستم عامل ویندوز برای نصب برنامه‌های اندروید با ADB را آموزش می‌دهیم:

  • پوشه مشخص‌شده را در فایل اکسپلورر (File Explorer) باز کنید.
  • دو دکمه Alt + D را از طریق صفحه کلید خود فشار دهید. با این کار، نوار آدرس برجسته می‌شود.
  • در آدرس بار، عبارت cmd را تایپ کرده و سپس دکمه Enter را فشار دهید.

مسیر فایل یا دایرکتوری در Command Prompt

این کار سبب می‌شود تا یک نمونه از Command Prompt در مسیر فایل مدنظر اجرا گردد. در نتیجه مجبور نخواهید شد که هر بار به مکان هر فایل مراجعه کنید.

۴. با ADB به دستگاه اندرویدی خود متصل شوید

برای اتصال به دستگاه اندرویدی خود، باید USB debugging را فعال کنید. با فعال کردن USB debugging، به محض اتصال دستگاه اندرویدی به رایانه از طریق کابل USB، به ADB متصل خواهید شد. اگر درخواستی روی دستگاه اندرویدی شما ظاهر شد، آن را بپذیرید تا مجوزهای لازم را به کامپیوتر خود بدهید.

برای اطمینان از اتصال، دستور زیر را در Command Prompt وارد کنید:

adb devices

این دستور، دستگاه‌های متصل‌شده را فهرست می‌کند. سریال دستگاه اندرویدی شما باید در این فهرست نشان داده شود.

نصب برنامه‌های اندروید با ADB؛ فهرست دستگاه‌های USB

نصب برنامه‌های اندروید با ADB؛ اتصال به صورت بی‌سیم

اگر مایل هستید تا دو دستگاه را به صورت بی‌سیم به یکدیگر متصل کنید باید بدین شکل عمل کنید. ابتدا به بخش Developer options دستگاه اندرویدی خود بروید و Wireless debugging و Wireless ADB debugging را فعال کنید.

سپس به قسمت تنظیمات / Setting رفته و از  قسمت درباره گوشی / About phone روی وضعیت / Status کلیک کنید. صفحه را به پایین بکشید و IP محلی دستگاه خود را یادداشت کنید.

قابلیت Developer debugging در سیستم عامل اندروید

اکنون همه‌چیز آماده است تا دستگاه اندرویدی خود را به صورت بی‌سیم به کامپیوترتان متصل کنید. مطمئن شوید که هر دو دستگاه به یک شبکه متصل هستند (برای نمونه، شبکه Wi-Fi منزلتان). Command Prompt را باز کرده، آدرس IP دستگاه خود را جایگزین IP زیر کنید و این دستور را اجرا کنید:

adb connect 192.168.1.128

پس از اجرای این دستور یک نوتیفیکیشن روی دستگاه اندرویدی شما ظاهر می‌شود. به آن اجازه دهید تا مجوزهای اشکال‌زدایی برای رایانه شما صادر شود. اکنون دستور زیر را وارد کنید تا فهرست دستگاه‌های متصل‌شده به نمایش در آید. آدرس IP دستگاه شما باید در فهرست نمایش داده شده قابل رویت باشد.

adb devices

نصب برنامه‌های اندروید با ADB؛ دستگاه‌های متصل‌شده به صورت بی‌سیم

۴. نصب فایل‌های APK با استفاده از ADB

در نهایت نوبت به نصب فایل‌های APK روی دستگاه اندرویدی شما می‌رسد. این مرحله پایانی به سادگی خوردن یک کیک است؛ با فرض اینکه Command Prompt را در همان دایرکتوری فایل‌های APK اجرا کرده و کامپیوتر به دستگاه اندرویدی شما متصل است.

برای نصب فایل‌های APK با استفاده از ADB تنها کافی‌ست از دستور زیر استفاده کنید:

adb install file.apk

نام فایل APK مدنظر خود را با file.apk در دستور بالا جایگزین کرده و آن را در Command Prompt اجرا کنید. پسوند .apk ضروری‌ست پس حتماً آن را وارد کنید.

ابزار ADB باید با Performing Streamed Install به دستور شما پاسخ دهد. این فرآیند بسته به برنامه مدنظر و دستگاه شما مدتی طول می‌کشد. پس از اتمام فرآیند نصب، باید عبارت Success ظاهر شود.

نصب برنامه‌های اندروید با ADB

اینک فایل APK مدنظرتان با موفقیت روی دستگاه اندرویدی شما نصب شده است و بدون نیاز به جابجایی فایل می‌توانید از آن استفاده کنید. از آنجایی که برای نخستین بار از این روش استفاده کرده‌اید، نیاز بود تا مجوزهای لازم را صادر کنید. پس از آن دیگر نیازی به این چیزها نیست و می‌توانید خیلی سریع برنامه مدنظر خود را روی دستگاه اندرویدی‌تان نصب کنید. به همین سادگی!

ابزار ADB بارگذاری جانبی برنامه‌ها را آسان می‌سازد

بارگذاری جانبی یا Sideloading یک ویژگی محبوب است که قادر هستید هر آنچه که می‌خواهید را روی دستگاه اندرویدی خود نصب کنید. با این روش می‌توانید همه محدودیت‌های فروشگاه Google Play را دور بزنید.

در صورتی که توسعه‌دهنده برنامه هستید می‌توانید قبل از انتشار عمومی، آن را روی دستگاه اندرویدی خود تست کنید. در این حالت، هر بار که یک باگ/مشکل را رفع می‌کنید نیاز است آن را دوباره نصب کنید؟ با ADB خیر! این ابزار مبتنی بر خط فرمان به شما این امکان را می‌دهد تا از طریق رایانه، دستگاه اندرویدی خود را کنترل کنید.

با استفاده از ADB می‌توانید کارهای بیشتری انجام دهید. از جمله نصب فایل‌های APK بدون جابجایی فایل. اکنون که با آموزش نصب برنامه‌های اندروید با ADB آشنا شدید، زمان آن رسیده تا با کابل‌ها و حافظه‌های جانبی خداحافظی کنید و بدون زحمت، برنامه‌های موردنظر را نصب کنید.

منبع: MakeUseOf

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

نظرات کاربران

2 نظر از طرف کاربران برای این مطلب ثبت شده است.

حمید - تاریخ: ۱۴۰۲٫۱۲٫۲۰ ساعت: ۱۱:۰۲

بسیار دقیق و مفید و آموزنده بود.سپاسگزارم

برتر دیجیتال - تاریخ: ۱۴۰۲٫۱۲٫۲۰ ساعت: ۱۱:۳۰

سلام دوست عزیز ؛
خوشحالیم که براتون مفید بوده 👌🌹
با تشکر

شما نیز نظر خود را درباره این مطلب بیان نمائید: