روت کردن گوشی برای مبتدیان: پرسش و پاسخ‌هایی درباره چگونگی روت کردن

روت کردن گوشی برای مبتدیان: پرسش و پاسخ‌هایی درباره چگونگی روت کردن

تعداد دستگاه‌های اندروید همچنان رو به افزایش است، از طرفی تعداد فراوانی از کاربران جدید اندروید دنبال چگونگی و چرایی روت کردن گوشی های خود هستند. در اینجا ما پاسخ بسیاری از سوالات متداول که درباره روت کردن گوشی پرسیده می‌شود را گردآوری کرده‌ایم؛ پس با ادامه مطلب با ما همراه باشید.

روت کردن گوشی برای مبتدیان: پرسش و پاسخ‌هایی درباره چگونگی روت کردن
خوش آمدید به قسمت پیچیدگی‌های … آمممم … اندروید

 

ریشه (root) چیست؟

در معنی کلی، ریشه، بخشی از گیاه است که معمولا زیر سطح خاک رشد می‌کند. اما روت کردن یک گوشی هوشمند کاملا متفاوت است: با روت کردن گوشی ، کاربران می‌‌توانند به زیر سیستم اندروید دسترسی داشته باشند. اینکار برای دسترسی به داده‌‌ها، گرفتن بک‌آپ (Backups)، یا تغییر در پایه‌‌ (base) اسمارت‌فون مثل رابط اندروید (ROM) کمک می‌کند.

روت کردن در گوشی روت شده چگونه کار می‌‌کند؟

با روت کردن گوشی اندرویدی، شما اساسا یک هسته (kernel) جدید نصب می‌‌کنید. در حقیقت این هسته یک راهنماست که به نرم‌‌افزارها، نحوه استفاده از بخش سخت افزاری دستگاه را می‌‌گوید. به عبارت ساده‌‌تر، این هسته جدید، امکان دسترسی بیشتر و دسترسی به تنظیمات بیشتر سخت افزار دستگاه شما را فراهم می‌کند.

رام سفارشی (Custom Rom) چیست؟

ROM یک سیستم مبتنی بر اندروید است. در واقع همان سیستمی است که شما استفاده می‌‌کنید. TouchWiz یک رام توسعه داده شده توسط سامسونگ است، HTC Sense و … هم همینطور. ما وقتی داریم در مورد رام سفارشی صحبت می‌کنیم یعنی اینکه توسعه دهنده این رام یک شخص یا یک گروه مستقل است، برای مثال CyanogenMod یک رام سفارشی است که بر پایه اندروید است.

اگر بخواهیم دقیق‌‌تر بگوییم، مجموعه‌‌ای از داده‌‌های سازگار با یک تراشه رام است که در گوشی هوشمند شما موجود است.

آیا بعد از روت کردن گوشی همچنان می‌توانم اندروید را اجرا ‌‌کنم؟

کاملا، همه رام‌‌های سفارشی بر پایه اندروید هستند و بعد از روت کردن گوشی می‌توانید اندروید را اجرا کنید.

آیا بعد از روت کردن گوشی می‌توانم آپدیت‌های رسمی را دوباره دریافت کنم؟

هم بله و هم خیر. یک گوشی روت شده دیگر نمی‌تواند از طریق OTA (از راه دور) آپدیت‌های رسمی را دریافت کند. اما شما می‌‌توانید این آپدیت‌ها را به صورت دستی نصب کنید.

مزایای روت کردن گوشی چیست؟

همانطور که قبلا گفتیم، به وسیله روت کردن گوشی شما کنترل کامل دستگاهتان را بدست می‌گیرید، می‌‌توانید یک رام‌‌ سفارشی نصب کنید، اپلیکیشن‌هایی که به طور معمول حذف نمی‌شوند را حذف کنید و یک بک‌‌آپ کامل از داده‌‌های خود بگیرید و کلی قابلیت دیگر. اما از طرف دیگر نیز بایستی حرفه‌ای تر عمل کنید و از انجام کارهای پر خطر مانند نصب اپلکیشن های مخرب و دادن دسترسی روت به آنها پرهیز کنید.

اگر من گوشی‌ام را روت بکنم ولی رام سفارشی روش نصب نکنم چه اتفاقی می‌افتد؟

اتفاق خاصی نمی‌‌افتد، بعد از روت کردت گوشی هر زمان رام سفارشی مورد نظرتان را انتخاب کردید، می‌توانید آن را نصب کنید.

بازیابی سفارشی (Recovery سفارشی) چیست؟

حالت بازیابی (recovery/restore) با راه‌‌اندازی مجدد گوشیتان قابل دسترسی است و امکان تعمیر و نگهداری را به شما می‌‌دهد. وقتی روت کردن گوشی را انجام می‌دهید در واقع یک بازیابی سفارشی را هم نصب می‌کنید که در اصل همان حالت بازیابی اصلاح شده است. انجام این کار، به کاربران اجازه بک‌‌آپ‌‌گیری کامل و یا نصب رام‌‌های سفارشی را می‌دهد.

فلش کردن(Flashing) چیست؟

فلش کردن یک رام به معنی نصب کردن یک رام است.

باز کردن قفل (قفل گشایی) به چه معناست؟

اگر گوشی شما توسط یک شرکت مخابراتی مانند Orange قفل شده باشد، وقتی که گوشی‌تان را فلش می‌زنید تا رام جدید را نصب کنید، ممکن است از شما کد بخواهد. بنابراین قبل از اینکه دستگاه‌تان را روت بکنید، اول از شرکت مخابراتی، کد قفل‌‌گشایی را بخواهید.

برخی از شرکت‌های مخابراتی این کد را به صورت رایگان در اختیار شما قرار می‌دهند. بهتر است بدانید که روش‌‌های جایگزینی برای انجام این کار وجود دارد، اما آن‌‌ها هم ریسک‌های خودشان را دارند. همچنین هنگامی‌‌که گوشی هوشمند دست دوم خصوصا از اقوام یا دوستان یا کسی که از خارج از کشور گوشی را آورده می‌‌خرید، دقت کنید و مطمئن شوید که دستگاه قفل گشایی شده یا نه.

آیا با روت کردن گوشی اپلکیشن‌های بانکی ام از کار می‌افتد؟

در اکثر مواقع بله. به طور مثال استفاده از اپلکیشن سامانه بام بانک ملی در گوشی‌های روت شده امکان پذیر نیست. این کار به دلیل رعایت امنیت شماست. زیرا اگر کاربر کمی ناشی بوده و اجازه دسترسی روت به یک اپلکشین مخرب دیگر بدهد. این اپلکیشن مخرب می تواند از اطلاعات اپلکشین بانکی استفاده کند!

آیا احتمالش هست که گوشی‌ام را خراب کنم؟

بله احتمال دارد. برای مثل اگر در حین روت کردن این پروسه را متوقف کنید، یا یک هسته ناسازگار را برای نصب انتخاب کرده باشید، این اتفاق رخ خواهد داد. اگر این روند را به درستی دنبال کنید، همه چیز را دقیق بخوانید، اخطارها را در نظر بگیرید، همه چیز خوب پیش میرود. من ده‌ها دستگاه اندروید را روت کرده‌‌ام و تاکنون هیچ کدام خراب نشده‌اند و منظورم از خراب شدن این است که یک گوشی هوشمند به یک آجر تبدیل شود که هیچ خاصیتی ندارد.

آیا برای روت کردن به یک کامپیوتر نیاز دارم؟

در بیشتر مواقع بله. برخی از برنامه‌‌ها هستند که شما برای روت کردن گوشی خود به آن‌‌ها نیاز خواهید داشت. (Odin برای سامسونگ، Flashtool برای سونی و …). ولی در برخی مواقع هم شاید نیازی نباشد و مستقیم از خود گوشی بتوانید گوشی خود را روت کنید.

چطور می‌توانم دستگاهم را غیر روت کنم؟ (قابلیت روت را حذف کنم؟)

معمولا راحت‌ترین راه برای برگرداندن به تنظیمات کارخانه این است که رام اصلی دستگاه‌تان را دوباره نصب کنید. بر اساس اینکه چه روشی برای روت کردن گوشی خود استفاده کرده‌‌اید، ممکن است مجبور شوید از برنامه‌‌هایی مانند Triangle Away برای بازگشت به تنظیمات اصلی خودتان کمک بگیرید. در غیر این صورت، غیر روت کردن دستگاه یک پست «چطور می‌توانیم» دیگر می‌طلبد. همچنین همیشه می‌توانید روی خدمات بی نظیر مرکز تخصصی تعمیرات موبایل برتر دیجیتال حساب کنید.

امیدواریم این مطلب هم برایتان سودمند بوده باشد؛ اگر شما هم گوشی‌تان را روت کرده‌اید حتما از تجربیاتتان برایمان بنویسید.

منبع: androidpit

آیا این مطلب برای شما مفید بود؟

نظرات کاربران

اولین نفری باشید که نظر خود را برای این مطلب می نویسید: