نصب رام سفارشی: چگونه یک رام سفارشی بر روی گوشی هوشمند خود نصب کنیم؟
سیستم عامل اندروید هرچقدر هم که خوب باشد، گاهی وقتها ما باز هم انتظار بیشتری از آن داریم. شاید دلیلش این باشد که، Touch Wiz سامسونگ آنطور که باید میبود نیست. یا شاید گاهی اوقات بخواهیم بروزرسانی marshmallow را زودتر از موعد دریافت کنیم! اگر شما هم چنین نیازهایی احساس میکنید نصب رام سفارشی اندروید تنها راه چاره است. پس در ادامه با ما باشید تا شما را با چگونگی نصب رام سفارشی اندروید آشنا سازیم.
رام چیست؟
یکی از اصلیترین دلایل فروش اندروید، ماهیت باز (open source) و قابل تنظیم آن است. اگر کارایی اندروید گوشی رضایتبخش نبود و از آن ناراضی بودیم، میتوانیم آن را با یکی از نسخههای اصلاح شده توسط توسعهدهندگان مستقل اندروید جایگزین کنیم.
این نسخههای اصلاح شده را در اصطلاح “رام” مینامیم. رامهای جدید قادرند: سریعتر از تولیدکنندگان گوشی ما را آپدیت کنند، بهترین جایگزین برای اندروید Vanilla را پیشنهاد دهند و یا ویژگیهای جدیدی به آن اضافه کنند.
برای نصب رام سفارشی اندروید یا به اصطلاح “فلش کردن گوشی” کارهای زیر را نیاز است انجام دهیم:
- بوتلودر (Unlocked bootloader)
- گوشی روت شده
- بازیابی سفارشی (Custom recovery)
برخی از جزئیات این عبارات را در مقالهای با عنوان روت و رام سفارشی میتوانید بخوانید.
اکنون میدانیم با چه چیزی روبرو هستیم، ولی قبل از شروع نصب رام سفارشی لازم است مواردی را بررسی کنیم. قبل از انجام هرکاری از تمامی فایلهای مهم خود نسخه پشتیبان (backup) تهیه میکنیم.
گام اول نصب رام سفارشی: باز کردن بوتلودر (Unlock bootloader)
بوت لودر برنامهای است که به محض روشن کردن گوشیمان شروع به کار میکند. بوت لودر همهی گوشیها یکسان نیست. معمولا این کار به عنوان مقدمهای برای بالا آوردن سیستم عامل اندروید عمل میکند. اما ترکیب صحیح دکمهها حالت بازیابی (recovery) را فعال خواهد کرد. ترکیب دکمهها در هر گوشی، با سایر گوشیها متفاوت است. در AndroidPIT یک سری راهنما هست که روند کار را توضیح میدهد، فقط کافی است در اینترنت آنها را جستجو کنید.
گام دوم نصب رام سفارشی: گرفتن مجور دسترسی به روت
واژه “مجوز دسترسی به روت” از دنیای تکنیکی یونیکس و لینوکس گرفته شده است و اساسا به معنی: به مدیر سیستم دستگاه ما تبدیل شدن است. بنابراین حداکثر دسترسی مدیریتی را دارد. به محض فعالسازی میتوانیم فایلهای سیستمی و پارامترها را تغییر دهیم، برنامههای پیشفرض را حذف کنیم و در کل قادر به انجام هر کار کاربردی و مفیدی خواهیم بود.
با وجود این که این کار آن چنان که به نظر میرسد پیچیده نیست، ولی اتفاقا کمی دانش فنی برای اینکار نیاز است. چرا که نبود کمی دانش ممکن است مشکلاتی برای گارانتی گوشی و همچنین دریافت بهروزرسانیهای رسمی اندروید ایجاد نماید. مقالات زیر شما را با نحوه روت کردن گوشیتان آشنا میکند. اگر انگلیسی شما خوب است توصیه میکنیم این مقاله را که در مورد ۱۰ دلیل برای روت کردن گوشی اندرویدتان است را مطالعه کنید سپس درباره پاسخ این سوال که “آیا روت کردن برای گوشی شما مناسب است یا نه؟” تصمیم بگیرید.
- 10 reasons to root your Android device
گام سوم نصب رام سفارشی: نصب ابزار بازیابی سفارشی
قسمت بازیابی استاندارد گوشی ما یک صفحه سیاه با حروف سفید است. (مشابه آن را در هنگام نصب ویندوز برای کامپیوترمان دیدهایم)، که به ما این اجازه را میدهد تا برخی از عملکردهای سطح پایین (low-level function) را بدون دسترسی کامل سیستم اجرا کنیم. این بخش در همهی دستگاههای اندرویدی وجود دارد و معمولا با فشار دادن ترکیبی دکمهها فعال میشود. با جستجو در گوگل میتوانید ترکیب دکمههای متناسب گوشی خود را پیدا کنید.
ممکن است هنگام نصب رام سفارشی نیاز باشد تا به تنظیمات کارخانه برگردیم، بنابراین عاقلانهترین کار این است که یکی از ابزارهای بازیابی سفارشی را روی گوشیمان نصب کنیم. بهترین ابزار ClockworkMod Recovery و TWRP Recovery هستند که هردو را میتوانیم از Play store پیدا کرده و نصب کنیم.
بعد از دانلود یکی از دو ابزار پیشنهادی، با انتخاب گزینه Flash ClockworkMod recovery یا Install TWRP از منوی بازیابی (Recovery Menu)، آنها را در گوشی خود نصب میکنیم. شایان ذکر است که در برخی از گوشیها برای انتخاب این منو باید از کلیدهای صدا استفاده کنیم.
گام چهارم نصب رام سفارشی: چگونه رام سفارشی را فلش کنیم؟
حال که با مفهوم رام سفارشی آشنا شدیم، وقت آن است که یکی از رامها را (اگر رام سفارشی مناسب گوشی ما وجود داشت) برای نصب انتخاب کنیم. این انتخاب کاملا شخصی است. قبل از شروع نصب رام سفارشی بهتر است به این دو سوال پاسخ دهیم: “آیا واقعا نصب رام سفارشی برای گوشی من نیاز است؟ یا مایل به نصب رام سفارشی هستم؟” اگر پاسخ مثبت بود نصب رام سفارشی اندروید را آغاز میکنیم. در زیر چند مورد از بهترین رامهای سفارشی را میتوانید ببینید:
- Cyanogen Mod: عملکرد عالی و همه جانبه
- MIUI: گرافیک فوق العاده و امن
- Paranoid Android: سریع و منعطف
- AOKP: همه جانبه با عملکرد عالی
شروع نصب رام سفارشی
پس از تصمیمگیری، مراحل زیر را که امنترین روش نصب رام سفارشی است، انجام دهیم:
- رام انتخابی را دانلود کرده و آن را به حافظه داخلی دستگاه، یا کارت SD کپی میکنیم.
- با فشردن ترکیبی دکمهها که قبلا آن را پیدا کردیم حالت بازیابی (recovery) گوشی خود را فعال میکنیم.
- با انتخاب backup and restore > backup از سیستم خود بکآپ میگیریم. باید تا اتمام بکآپگیری و بازگشت به منوی اصلی منتظر بمانیم. دلیل انجام این کار این است که، درصورت وجود هر مشکلی بتوانیم گوشی خود را بازیابی (restore) کنیم.
- گزینههای wipe data (پاک کردن رام قبلی) را انتخاب میکنیم. Wipe cache و wipe Dalvik cache (این گزینهها را در بخش تنظیمات پیشرفته (Advance) میتوانیم پیدا کنیم)
- گزینه install zip from sd card را لمس کرده و سپس فایل زیپ را از داخل کارت SD انتخاب میکنیم. گام بعدی، پیدا کردن نسخه کپی شده از رام است، حالا گوشی به صورت خودکار شروع به انجام یک سری فرآیندها خواهد کرد.
- تا پایان فرآیند باید منتظر بمانیم و بعد از اتمام، گوشی را مجددا راهاندازی کنیم. مدت زمان اولین راهاندازی معمولا طولانیتر از حالت عادی خواهد بود. ولی اگر بیشتر از ۱۵ دقیقه طول کشید احتمالا خطایی رخ داده است. نیاز نیست نگران شویم. فقط کافی است باتری را از گوشی جدا کنیم. (در صورت امکان- اگر درآوردن باتری امکانپذیر نبود، دکمه بازنشانی (reset) یا پاور را فشار میدهیم.) و مراحل را از اول تکرار میکنیم. اگر مجدداً راهاندازی با خطا روبرو شد، میتوانیم رام سفارشی دیگری را امتحان کنیم و یا با انتخاب گزینه backup and restore>restore گوشی خود را به حالت اولیه بازگردانیم.
Google Play Store و Samsung Apps
پس از اتمام پروسه نصب رام سفارشی متوجه فقدان برخی برنامههای کاربردی همچون Google play store و Samsung App خواهیم شد. دلیل این موضوع، منبع باز (open source) نبودن این برنامهها است، به همین دلیل توسعهدهندگان اجازه قراردادن آنها را در رام خود ندارند. ولی ما روشهایی برای حل این مشکل داریم که با لمس کلمه اینجا میتوانید با آنها آشنا شوید.
هر آنچه که برای نصب رام سفارشی روی گوشی نیاز بود، برایتان عنوان کردیم. اگر جزو آن دسته از کاربرانی هستید که قبلا روی گوشی موبایلشان رام سفارشی نصب کردهاند، میتوانید برای آشنایی با نحوه بهروزرسانی رامهای سفارشی، مقالهی به روزرسانی رام گوشی اندرویدی را در سایت ما بخوانید. ولی اگر تا کنون چنین کاری نکردید و تصمیم گرفتید آن را امتحان کنید، در قسمت نظرات سایت به ما اطلاع دهید و تجربهی خود را از نصب رام سفارشی با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: androidpit.com
مطالب مرتبط
اگر بخواهیم بیشتر از دو سال از گوشی هوشمند خود استفاده کنیم، به احتمال زیاد تنها با نصب رامهای...
به طور کلی دو راه برای آپدیت رام گوشی وجود دارد تا مطمئن شوید که آخرین نسخه رام یا همان firmware منتشر...
بدون شک، همه ما وقتی گوشی هوشمندمان را عوض میکنیم، به دنبال راهی هستیم تا بتوانیم تمامی...
گوشیهای میانرده در میان کاربران ایرانی جز پرفروشترین محصولات هستند. برای همین در این مطلب از...
برای هر کاربر هنگام خرید گوشی هوشمند یکی از بخشها اولویت بالاتری دارد و شرکتهای سازنده نیز...
انتخاب یک گوشی هوشمند جدید دیگر به سادگی گذشته نیست. امروزه این محصولات در اندازههای متنوع با...