سیستم روی تراشه (SoC) در گوشی هوشمند چیست؟
شکی نیست که در عصر حاضر، گوشیهای هوشمند مدرن شگفتیساز هستند. شما میتوانید با استفاده از این ابزارهای نسبتا کوچک که در جیب نیز جای میگیرند، بسیاری از کارهای خود را انجام دهید. حقیقتا، این موضوع برای کسانی که در دهه ۷۰ میلادی زندگی میکردند، به مثابه یک داستان علمی-تخیلی است. اگرچه گوشیهای هوشمند تلفیقی از فناوریهای مختلف هستند، اما با وجود تراشه SoC در بخش مرکزی این دستگاهها، انجام هر کاری ممکن میشود.
هدف در اینجا این نیست که به چگونگی عملکرد تراشه SoC در گوشیهای هوشمند مدرن بپردازیم یا توجه علاقهمندان به تلفنهای هوشمند را جلب کنیم. ما در این مطلب از برتر دیجیتال سعی میکنیم با ارائه اطلاعات مفید در رابطه با سیستم روی تراشه (SoC) به شما کمک کنیم تا در هنگام خرید یک گوشی هوشمند جدید انتخابی آگاهانه داشته باشید.
آیا پردازندهها، تراشههای SoC و چیپستها یک چیز هستند؟
علاقهمندان به حوزه گوشیهای هوشمند معمولاً به کلمه «پردازنده» میخندند و به شما میگویند که System on a Chip) SoC) به مفهموم سیستم روی تراشه یا «چیپست» اصطلاح دقیقتری است. با این حال، تنها چیزی که باید بدانید این است که اغلب «پردازنده»، «SoC» و «چیپست» در یک گوشی هوشمند به همان ماهیت اشاره میکنند، حتی اگر اصطلاحهای کاملاً دقیقی نباشند.
واژه پردازنده به صورت کلی برای نشان دادن واحد پردازش مرکزی موجود در رایانههای رومیزی استفاده میشود. SoC های مدرن نیز دارای CPU یا پردازنده هستند، اما این فقط یکی از اجزای سازنده یک SoC محسوب میشود. بنابراین، پاسخی که شما دنبال آن هستید، این است: اگرچه تراشه SoC و پردازنده از لحاظ ملزومات یکسان نیستند اما با گذشت زمان، SoC را یک پردازنده یا چیپست تلقی میکنند. ممکن است این موضوع کمی گیجکننده باشد، به همین خاطر سعی میکنیم این موضوع را شفافتر بیان کنیم.
اگر تراشه SoC یک پردازنده نیست، پس واقعاً چیست؟
شاید تشبیه SoC به مغز انسان، رایجترین پاسخی است که شنیدهاید، اما بهتر است برای درک عمیقتر SoC، آن را نه به عنوان مغز انسان بلکه به عنوان سر انسان در نظر بگیرید. بله، درست متوجه شدهاید. ممکن است این تشبیه کمی خندهدار باشد، اما تجسم تراشه SoC به عنوان سر انسان و مغز به عنوان پردازنده سادهتر است. درست همانند سر که بسیاری از اعضای بدن انسان را یکپارچه میکند، SoC نیز شامل اجزای مختلفی است. بسیاری از این اجزا همچنین به پردازنده کمک میکنند و موجب عملکرد بهتر آن میشوند.
با نگاه به نمودار زیر، تمام اجزای سازنده یک تراشه SoC مدرن را تجسم کنید:
شما میتوانید SoC را به عنوان مهمترین قسمت یک گوشی هوشمند در نظر بگیرید. این سیستم تقریباً به عنوان یک واحد عمل میکند و تقریباً مسئول رسیدگی به هر موردی است که شما از گوشی هوشمند خود انتظار دارید. این کارها از عملکردهای نسبتاً پیش پا افتاده نظیر برقراری و دریافت تماس گرفته تا کارهای پیچیدهتری را شامل میشود. از جمله این موارد میتوان به استفاده از دوربین گوشی برای ضبط ویدیو و عکاسی، همچنین ویرایش و گرفتن خروجی از یک طرح گرافیکی با استفاده از اپلیکیشنهای ویرایش فیلم و عکس اشاره کرد.
معماری ARM چیست؟
ARM نام دیگری که ممکن است به هنگام صحبت درباره تراشه SoC شنیده باشید. ARM در اصل نام یک شرکت بریتانیایی است. این کمپانی لایسنس معماری ARM، مجموعه دستورالعملها و طراحی هسته CPU را در اختیار دارد. تقریباً بیشتر شرکتهایی که تراشههای SoC میسازند از این معماری استفاده میکنند. مهم نیست که چه برندی از گوشی هوشمند را خریداری کنید، تراشه SoC موجود در آن مسلماً مبتنی بر معماری ARM است.
زمانی که خبر معرفی یک گوشی هوشمند جدید را میخوانید، چیزهای زیادی را درباره ARM خواهید شنید. به خصوص زمانی که مشخصات تراشه SoC ذکر میشود. به عنوان نمونه، این مطالب بیشتر روی این موضوع مانور میدهند که یک SoC خاص از چه نوع هستههای ARM Cortex استفاده میکند.
همچنین، جالب است بدانید که سازندگان اصلی SoC مانند اپل، کوالکام، مدیاتک، هواوی و Unisoc، این قطعه را در کارخانههای خود تولید نمیکنند. در عوض، آنها این کار را به شرکتهای تخصصی تولیدکننده قطعات نیمه هادی تخصصی مانند TSMC و Globalfoundries و SMIC واگذار میکنند. سامسونگ تنها شرکت در لیست بالاست که توانایی طراحی SoCهای مبتنی بر معماری ARM مختص خود و تولید آنها را در داخل کارخانه دارد.
یک تراشه SoC شامل چه اجزایی است؟
سیستم روی تراشه (SoC) در گوشی هوشمند مدرن به طور معمول اجزای زیر را ادغام میکند:
واحد پردازش مرکزی (CPU)
CPU به عنوان مهمترین جز یک گوشی مدرن، مغز تلفن هوشمند شما محسوب میشود. یک پردازنده مرکزی در گوشیهای هوشمند مدرن معمولاً دارای چند هسته است و عملکرد آنها با واحد گیگاهرتز (GHz) سنجیده میشود. وقتی بازرسان فنی در خصوص عملکرد یک گوشی صحبت میکنند، اغلب عباراتی را نظیر «Cortex-A77» و «Cortex-A53» به کار میبرند. این عناوین، نام همان هستههای CPU است که در SoC جای گرفته است.
واحد پردازش گرافیک (GPU)
اگرچه یک CPU میتواند کارهای زیادی را انجام دهد، اما به طور خاص برای کنترل گرافیکی طراحی نشده است. از آنجایی که بیشتر گوشیهای امروزی نیاز به پردازش بازیهای پر مخاطب و محتوای ویدیویی دارند، این کار توسط یک GPU اختصاصی انجام میشود. قطعاً در بررسیهای یک گوشی هوشمند بارها شاهد صحبتهایی درباره GPU بودهاید. SoCهای کوالکام معمولاً از GPUهای برند Adreno خود استفاده میکند. این در حالیست که دیگر تولیدکنندگان تراشههای SoC از GPUهای ARM Mali و PowerVR استفاده میکنند.
واحد پردازش تصویر (ISP)
گوشیهای هوشمند امروزی معمولاً یک واحد مستقل برای پردازش تصویر دارند. این واحد اساسا به آنها این امکان را میدهد که اطلاعات را از یک سنسور عکس به یک تصویر قابل استفاده «تبدیل» کنند. تصاویری که شما بتوانید آنها را ویرایش و با دوستان و اقوام خود به اشتراک بگذارید. در گذشته واحد CPU این وظیفه را نیز بر عهده داشت، اما سازندگان خیلی زود فهمیدند که اختصاص این وظیفه به یک واحد پردازش تصویر جداگانه بهتر است. از جمله نامهای مطرح در زمینه ISPها میتوان به «Spectra» از کوالکام و «Imagiq» از مدیاتک اشاره کرد.
مودمهای یکپارچه
تلفنهای هوشمند مدرن، دستگاههای ارتباطی هستند و مودم نیز اصلیترین مؤلفهای است که این ویژگی را امکانپذیر میسازد. یک مودم برای تبدیل سیگنالهای بیسیم به دیتا استفاده میشود. مودمهای یکپارچه 5G، 4G، 3G و Wi-Fi در گوشیهای هوشمند این قابلیت را در یک واحد ادغام میکنند. اگرچه بیشتر SoCهای گوشیهای هوشمند از یک مودم یکپارچه بهره میبرند اما استثناهایی نیز وجود دارد.
نمونههای اخیر شامل Snapdragon 865 کوالکام و A14 Bionic اپل است. این تراشهها به مودم خارجی Snapdragon X55 مجهز هستند. منظور از «خارجی» این است که واحد مودم بخشی از SoC نیست. چیپست Exynos 990 شرکت سامسونگ نمونه دیگریست که از مودم خارجی استفاده میکند.
تمامی تراشههای SoC دارای نامگذاری مشخصی برای مودم خود نیستند. کوالکام یکی از معدود شرکتهایی است که مودمهای خود را با حرف X و یک عدد پس از آن معرفی میکند. برای نمونه، جدیدترین مودم 5G این کمپانی، Qualcomm Snapdragon X60 نام دارد.
شرکتهای مدیاتک، HiSilicon و سامسونگ معمولاً «نامهای تجاری» مودم را در صفحه مشخصات محصول خود مشخص نمیکنند. این کمپانیها اساساً از نام بردن اسامی مودمها در تراشههای خود پرهیز میکنند. با این حال، مدیاتک اخیراً از این رویه دست کشیده و نخستین مودم یکپارچه 5G خود را با نام MediaTek M70 5G معرفی کرده است. مودمهای HiSilicon نیز با برند «Balong» شناخته میشوند. با این حال، به ندرت از این اسامی در سایتهای رسمی و معتبر استفاده میشود.
سایر اجزای تراشه SoC
با اینکه چهار بخش بالا اساسیترین مؤلفههای یک SoC هستند، اما این تراشهها شامل اجزای دیگری نیز میشوند. به عنوان نمونه میتوان به Digital Signal Processors با نام مخفف DSP اشاره کرد. DSP معمولاً برای انجام کارهایی نظیر تجزیه و تحلیل اطلاعات از سنسورهای داخلی استفاده میشوند و حتی گاهی اوقات به پخش موسیقی کمک میکنند. هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی به عنوان مورد مهم بعدی، جای تعجب نیست که تراشه SoC در گوشیهای هوشمند یک واحد پردازش عصبی (NPU) اختصاصی برای مدیریت و کنترل چنین وظایفی داشته باشند.
فرآیند ساخت تراشه SoC
یکی از عبارتهایی که هنگام خواندن مشخصات تراشه SoC با آن روبهرو میشوید، چیزی است که تحت عنوان فرآیند تولید شناخته میشود. این عبارت در چند نانومتر یا nm ذکر میشود. به شکل ساده میتوان گفت که فرآیند تولید عددی است که برای درک کوچک بودن گرههای داخلی SoCها استفاده میشود.
بحث درباره فرآیند تولید و ساخت قطعات نیمه هادی، موضوعی گسترده است که صحبت درباره آن فراتر از این مطلب است. آنچه که شما باید به عنوان یک مصرفکننده بدانید این است که هرچه فرآیند تولید کوچکتر باشد، یک تراشه SoC پیچیدهتر، گرانتر و کارآمدتر خواهد بود.
تراشههای SoC پرچمدار کنونی مبتنی بر فرآیند تولید 5 نانومتری هستند، در حالی که تراشههای SoC پرچمدار عرضه شده در سال 2020 عمدتاً برپایه 7 نانومتر بودهاند. طیف گسترهای از تراشههای SoC میانرده و مقرون به صرفه نیز معمولاً به صورت ۱۰ نانومتر، ۱۱ نانومتر تا ۱۲ نانومتر، ۱۴ نانومتر و ۲۸ نانومتر هستند.
سازندگان تراشههای SoC چه کسانی هستند؟
بازیگران اصلی حوزه سیستم روی تراشه (SoC) در گوشیهای هوشمند شامل شرکتهای مطرح زیر هستند:
- اپل
- کوالکام
- مدیاتک
- سامسونگ
- HiSilicon
- Unisoc
در ادامه نگاهی اجمالی به محصولات هر کدام از این فعالان در حوزه SoC خواهیم داشت.
تراشههای SoC اپل
از آنجایی که شرکت اپل طبق روال هر سال خود، تنها سری جدید گوشیهای آیفون را معرفی میکند، بنابراین نیازی به استفاده از تراشههای SoC متعدد ندارد. از این رو، این غول دنیای فناوری هر سال یک تراشه SoC معرفی میکند. اپل تا سال ۲۰۱۰ میلادی برای مدلهای جدید iPhone و iPad از SoCهای ساحته شده توسط سامسونگ استفاده میکرد. اما از آن زمان به بعد، این شرکت تراشههای SoC مبتنی بر ARM خود را جایگزین تراشههای سامسونگ نمود. نخستین SoC طراحی شده توسط اپل، Apple A4 نام داشت که در سال ۲۰۱۰ میلادی عرضه شد.
پس از گذشت یک دهه، جدیدترین تراشه SoC اپل با نام Apple A14 Bionic در سری آیفون ۱۲ مورد استفاده قرار گرفته است. خیلیها بر این باور هستند که این تراشه، قدرتمندترین چیپستی است که تاکنون روی یک گوشی هوشمند دیده شده است.
نسل قبلی تراشههای SoC سری A اپل نیز به عنوان سریعترین تراشهها در کلاس خود شناخته میشدند. اپل از تراشههای سری A در مجموعه محصولات iPad خود نیز استفاده میکند. اخیرا، این شرکت مکبوکهای جدیدی را عرضه نموده که به نسخه بهبود یافته A14 Bionic SoC مجهز هستند. این چیپست با نام Apple M1 SoC معرفی شده است.
تراشههای SoC کوالکام
شرکت آمریکایی کوالکام یکی از مطرحترین سازندگان تراشههای موبایل محسوب میشود. چیپهای موبایل ساخت این شرکت با عنوان اسنپدراگون / Snapdragon شناخته میشوند. کوالکام طیف گسترده و متنوعی از تراشههای SoC را روانه بازار میکند (از تراشههای سطح پایین و میانرده گرفته تا SoCهای سطح بالا). به همین جهت، کوالکام یکی از معروفترین برندها در بازار است.
سری Qualcomm Snapdragon 800
مدتهاست که تراشههای SoC سری ۸۰۰ از کوالکام عنوان قدرتمندترین تراشههای موجود در گوشیهای اندرویدی را به خود اختصاص دادهاند. این تراشهها معمولاْ در گوشیهای اندرویدی سطح بالا مورد استفاده قرار میگیرند. در سال ۲۰۲۱ میلادی، Snapdragon 888 به عنوان قویترین تراشه SoC پرچمدار کوالکام به حساب میآید. این محصول به عنوان نسخه جانشین چیپهای Snapdragon 865+ و Snapdragon 865 در سال ۲۰۲۰ شناخته میشوند. پیش از اینها نیز شاهد عرضه Snapdragon 855+ و Snapdragon 855 در سال ۲۰۱۹ میلادی بودهایم. کوالکام اخیراً از تراشه Qualcomm 870 SoC رونمایی کرده است. این تراشه SoC چیزی مابین سری ۸۶۵ (محصول سال گذشته) و چیپست پرچمدار 888 (محصول امسال) است.
سری Qualcomm Snapdragon 700
همانطور که احتمالاً حدس زدهاید، تراشههای SoC سری ۷۰۰ کوالکام یک رده پایینتر از سری چیپهای قدرتمند ۸۰۰ هستند. معمولاً این تراشهها در گوشیهای میانرده استفاده میشوند. اگرچه سری ۷ به اندازه نمونههای سری ۸۰۰ قدرتمند نیستند، ولی تقریباً دارای ویژگیهای مشابهی هستند و تنها از لحاظ سرعت پردازش و واحدهای گرافیکی تفاوت دارند. از جمله نمونه تراشههای SoC سری Snapdragon 700 میتوان به این تراشهها اشاره نمود: Snapdragon 765G، Snapdragon 732G و Snapdragon 720G.
سری Qualcomm Snapdragon 600
در میان محبوبترین تراشههای SoC گوشیهای هوشمند، تراشه های سری Snapdragon 600 را در تلفنهای هوشمند ارزان قیمت پیدا خواهید کرد که معمولاً ویژگیهای زیادی را با هزینه بسیار اندک ارائه میدهند. این تراشههای SoC به اندازه برادران خود یعنی سری ۷۰۰ و ۸۰۰ قدرتمند نیستند، اما بیشتر تراشههای سری ۶۰۰ کاملاً قادر به ارائه همه وظایف و قابلیتهایی هستند که یک کاربر معمولی از یک تلفن هوشمند انتظار دارد. این تراشهها از پردازندههای گرافیکی کاملاً قدرتمندی برخوردار هستند و از بیشتر بازیهای موبایل با گرافیک بالا پشتیبانی میکنند. Snapdragon 675G، Snapdragon 670 و Snapdragon 665 در زمره این سری قرار دارند.
سری Snapdragon 400
سری تراشههای Snapdragon 4 معمولاً در گوشیهایی استفاده میشوند که قیمت پایینی دارند. در حالی که این تراشههای SoC قابلیتهای لازم را برای انجام کارهای روزمره دارند، اما برای کارهای سنگین مانند کارهای چند وظیفهای یا انجام بازیها طراحی نشدهاند. سری Snapdragon 400 شامل تراشههایی نظیر Snapdragon 460، Snapdragon 450 و Snapdragon 439 میشود.
سری Snapdragon 200
این سری حتی از چیپستهای سری ۴۰۰ کوالکام نیز سطح پایینتر هستند و معمولاً در بازارهای نوظهور به فروش میرسند. بیشتر مشتریانی که گوشیهای هوشمند مجهز به سری Snapdragon 200 کوالکام را خریداری میکنند، اصلاً توانایی خرید دستگاههای گرانقیمت را ندارند. به بیان دیگر، افراد کم بضاعتی که تازه از گوشیهای ساده و قدیمی خود خلاص شدهاند به سمت خرید گوشیهای مجهز به این سری میروند. Snapdragon 215، Snapdragon 212 و Snapdragon 205 جز این سری هستند.
شرکت کوالکام علاوه بر ساخت تراشه روی سیستم (SoC) برای گوشیهای هوشمند در زمینه ساخت تراشه برای ساعتهای هوشمند با برند Wear Platform نیز کار میکند.
تراشههای SoC مدیاتک
مدیاتک به واسطه تراشههای SoC ارزانقیمت خود معروف است. این تراشهها معمولاً در گوشیهای ارزان استفاده میشود. مدیاتک یک شرکت تایوانیست که در زمینه تولید تراشههای SoC گوشیهای هوشمند فعالیت دارد. با این حال، این کمپانی اخیراً توانسته است به واسطه تولید محصولات رقابتی سطح پایین و میانرده به تهدیدی برای کوالکام تبدیل گردد. مدیاتک همچنین با عرضه چیپستهای بالا رده به کوالکام نزدیکتر شده است. این کمپانی از برندهای مختلفی برای تراشههای SoC خود استفاده میکند. به طور مثال از بین شناختهشدهترین سری محصولات آن میتوان به تراشههای Helio و Dimensity اشاره نمود.
MediaTek Dimensity 5G
چیپستهای Dimensity از مدیاتک، سری تراشههای 5G این شرکت تایوانی است. برخلاف سری ۸۰۰ کوالکام، سری Dimensity مدیاتک شامل تراشههای SoC پرچمدار، میانرده و مقرون به صرفه است. این در حالیست که سری Snapdragon 800 تنها بازار محصولات پرچمدار و ارزانقیمت را هدف قرار داده است.
به عنوان نمونه، Dimensity 1200 جدیدترین و سریعترین تراشه SoC این شرکت است که اوایل ۲۰۲۱ معرفی شد. اما سری Dimensity شامل تراشههای میانرده Dimensity 800 و حتی تراشههای ارزانتر Dimensity 700 SoC نیز میشود.
MediaTek Helio G
سری Helio G از مدیاتک، چیپستهایی با تمرکز بالا روی گیمینگ هستند که معمولاً مخاطبان بازیهای سطح پایین با بودجه مناسب را پوشش میدهند. سری Helio G شامل تراشههای متنوعی نظیر Helio G25 پایین رده و چیپست قدرتمند Helio G95 میشود.
MediaTek Helio P
سری Helio P، تراشههای SoC محبوب و مقرون به صرفه محسوب میشوند. قبل از روی کار آمدن سری G، سری P بخش مهمی از محصولات مقرون به صرفه مدیاتک شمرده میشدند. بسیاری از تراشههایSoC سری P تقریباً مشابه با پسرعموهایِ سری G خود هستند. با این تفاوت که سری G معمولاً به پردازندههای گرافیکی بهتری مجهز هستند. از جمله محصولات این سری میتوان به P50 و Helio P95، P90 در زمینه تراشههای سطح بالا اشاره کرد. Helio P60 و P65 نیز تراشههایی میانرده هستند. سری Helio P20 (P20، P22 و P25) نیز در بخش پایین رده قرار میگیرند.
MediaTek Helio A
این سری از تراشههای SoC پایین رده تقریباً همیشه در گوشیهای اندرویدی سطح پایین یافت میشوند. معمولاً تولیدکنندگان رده ۲ و رده ۳ از این محصولات برای بازارهای نوظهور استفاده میکنند. سری تراشههای A مدیاتک شامل Helio A20، A22 و A25 هستند.
مدیاتک علاوه بر موارد بالا، سری تراشههای Helio X را نیز تولید میکند. با این حال از سال ۲۰۱۷ میلادی تراشه جدیدی از این رده منتشر شده است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که این سری برای همیشه به کار خود پایان داده است. ظاهراً شرکت مدیاتک تمرکز خود را روی چهار خط تولید معرفی شده گذاشته است.
تراشههای Samsung Exynos SoC
شرکت کرهای سامسونگ چندین بخش تجاری دارد. بخش تولید قطعات نیمه هادی این شرکت، سری تراشههای SoC سامسونگ را با برند Exynos تولید میکند. اگرچه تراشههای Exynos SoC معمولاً در گوشیهای ساخت خود سامسونگ استفاده میشوند، اما برخی از تولیدکنندگان نیز از این تراشهها بهره میبرند. البته شناخت کامل تراشههای Exynos به لطف نامگذاریهای نامفهوم سامسونگ کمی سخت است.
تراشههای SoC پرچمدار Exynos
تراشههای پرچمدار Exynos تا سال ۲۰۲۰ معمولاً از سری ۹ بودهاند. اما پس از آن، این شرکت تراشههای مقرون به صرفه را معرفی کرد که با همین رقم شروع میشدند و این موضوع میتواند منجر به سردرگمی شود.
به هر حال در اواخر سال ۲۰۲۰ میلادی، سامسونگ از یک تراشه روی سیستم (SoC) سطح بالا رونمایی کرد (تراشه Exynos 1080 با ۵ نانومتر). Exynos 1080 یک پرچمدار SoC تمام عیار نیست و ظاهراً امسال در دستگاههای پرچمدار ارزان قیمت نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت. سامسونگ چند ماه پس از معرفی این چیپست، تراشه قدرتمند Exynos 2100 را معرفی کرده است. در حال حاضر Exynos 2100 به عنوان پرچمدار اصلی سامسونگ در زمینه تراشههای SoC سطح بالا شناخته میشود.
این تراشه تاکنون در نسخههای عرضه شده از سری Samsung Galaxy S21 در بازار اروپا و برخی کشورهای آسیا استفاده شده است. تراشههای SoC پرچمدار قبلی Exynos شامل سری Exynos 900، Exynos 9800 و Exynos 8800 میشود. این تراشهها به ترتیب در سالهای ۲۰۲۰، ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹ و ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۷ عرضه میشدند.
تراشههای SoC پایینرده و میانرده Exynos
تراشههای میانرده سامسونگ تا سال ۲۰۲۱ شامل چیپهای سری Exynos 9600 (محصول ۲۰۱۹) و همچنین 9611 و Exynos 9609، 9610 میشوند. این تراشهها و به خصوص 9611 Exynos به طور گسترده در گوشیهای مقرون به صرفه این شرکت مورد استفاده قرار میگیرند. پس از آن، سری Exynos 7000 وجود دارد که پایینتر از سری ۹۰۰۰ قرار دارند و معمولاً گوشیهای پایینرده به آنها مجهز هستند. از جمله تراشههای این سری میتوان به Exynos 7885 و Exynos 7904 اشاره کرد. سامسونگ همچنین سری تراشههای پایینرده Exynos 800 را نیز عرضه نموده که شامل دو چیپست مختلف میشود. یکی تراشه سطحپایین Exynos 850 و دیگری چیپ قدرتمندتر Exynos 880. محصول دوم، گوشیهای زیر ۲۵۰ یورو را هدف قرار داده است.
تراشههای HiSilicon SoC هواوی
غول ارتباطاتی چینی هواوی یکی دیگر از برندهایی است که خط تولیدی برای تراشههای SoC گوشیهای هوشمند در اختیار دارد. البته تراشههای هواوی توسط شرکت زیر مجموعه آن یعنی HiSilicon تولید میشوند. این محصولات تحت عنوان «Kirin» روانه بازار میشوند.
هواوی نیز همچون سامسونگ، برند Kirin را به دستگاههای خود محدود کرده است. شرکت Honor نیز از این چیپستها بهره میبرد. آنر قبلاً یکی از زیر مجموعههای هواوی بود که چند ماه پیش فروخته شد. با این وجود، تجارت تولید و عرضه تراشههای SoC هواوی به دلیل جنگ تجاری چین و ایالات متحده با مشکلات زیادی روبرو شده است. HiSilicon به دنبال مسائل اخیر با دولت آمریکا، تایید نمود که تولید تراشههای Kirin را متوقف کرده است. تا لحظه نگارش این مطلب، تولید چیپهای Kirin تعلیق شده و آینده آن در هالهای از ابهام قرار دارد. با این وجود، در ادامه نگاهی به چیپستهای SoC تولید شده تحت این عنوان میپردازیم.
سری Kirin 900 و Kirin 9000
پرچمدار فعلی تراشههای SoC شرکت HiSilicon به سری Kirin 9000 تعلق دارد که حاوی دو تراشه است. تراشه Kirin 9000 و Kirin 9000E. از جمله تراشههای پرچمدار سال ۲۰۲۰ میتوان تراشههای Kirin 990 SoC را نام برد که خود شامل Kirin 990، Kirin 990 5G و Kirin 990E 5G میشود. هواوی قبلاً از تراشههای Kirin 970، Kirin 960 و Kirin 950 نیز در محصولات خود استفاده کرده است.
سری Kirin 800
سری Kirin 800 در رده پایینتری نسبت به سری تراشههای SoC پرچمدار ۹۰۰ قرار میگیرد که برای استفاده در گوشیهای پرچمدار و میانردهیِ رو به بالا هواوی طراحی شدهاند. جدیدترین محصول از این سری، تراشه Kitin 820E 5G و برادر آن، Kirin 8205G است.
سری Kirin 700 و Kirin 600
هواوی به شکلی گسترده از تراشههای سری Kirin 600 و Kirin 700 در گوشیهای مقرون به صرفه خود استفاده میکند. این تراشهها برای رقابت با چیپستهای سری ۶۰۰ و ۷۰۰ کوالکام طراحی شدهاند. با این حال از سال 2018 میلادی شاهد معرفی نسخه جدیدی از این سری نبودهایم. آخرین تراشه SoC معرفی شده از این سری، Kirin 710 نام دارد که در سال ۲۰۱۸ عرضه گردید. وضعیت سری Kirin 6 نیز در سال ۲۰۱۷ برای آخرین بار به روز شد که معرفی تراشه Kirin 659 SoC بود.
تراشههای Unisoc SOC
Unisoc یکی دیگر از برندهای تولیدکننده سیستم روی تراشه (SoC) است. اگرچه این شرکت به اندازه کوالکام، مدیاتک، سامسونگ و هواوی معروف نیست، اما مجموعه کاملی از تراشههای گوشیهای هوشمند را در اختیار دارد. معمولاً تولیدکنندگانی مشتری تراشههای این شرکت هستند که محصولاتی با قیمتی به مراتب پایینتر از طیف قیمتی رایج بازار عرضه میکنند.
اخیرا، این شرکت یک تراشه قدرتمند با پشتیبانی از فناوری 5G را معرفی کرده است که Unisoc Tiger T7520 SoC نام دارد. این چیپ بر پایه ۶ نانومتری ساخته شده است. تنها تراشه 5G دیگر این شرکت، Unisoc T7510 SoC نام دارد. این تراشه 5G SoC مقرون به صرفه در اواسط سال ۲۰۲۰ عرضه شد. Unisoc تراشههای 4G متنوعی نیز ارائه میدهد که شامل این موارد هستند: T710، T618 و T610.
در این مطلب تمام تلاش ما این بود که به زبان ساده، سیستم روی تراشه (SoC) را تعریف کنیم و اطلاعاتی نیز از شرکتهای فعال در این حوزه در اختیار شما قرار دهیم. آگاهی از این موارد به شما در هنگام خرید یک گوشی هوشمند کمک میکند. اگر شما همچنان سوالی در این رابطه دارید، لطفا در بخش نظرات با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید.
منبع : Nextpit