گرافیک با کیفیت کنسول بر روی گوشی ها!
معمولاً هنگامیکه یک گوشی هوشمند پرچمدار جدید معرفی میشود صحبتی در رابطه با “گرافیک با کیفیت کنسول” در مورد مشخصات آن گوشی مطرح نیست و کنسولهای معاصر همواره دارای گرافیکی بهتر هستند. به چه دلیلی؟ یک نگاه بدبینانه ممکن است بگوید: سوپر نیتندو (SNES) نیز یک کنسول است، اما قضیه فراتر از این است.
یک اتقاق به تازگی چشمان همه را خیره کرده است، این اتفاق چیزی نیست به جز چیپست A10 اپل (که در آیفون ۷ استفاده می شود). این چیپست دارای ۳/۳ میلیارد ترانزیستور است.کارت گرافیکی Nvidia GTX 1050 Ti دارای ۳/۳ میلیارد ترانزیستور است. اما مقایسهی این دو با هم به هیچ عنوان عادلانه نیست.
چیپست اپل شامل یک پردازنده چهار هستهای در بادجت ترانزیستور است. برای اینکه این مقایسه عادلانه باشد، ما باید آن را با چیپستی که در APU، AMD نامیده می شود (یک تراشه ترکیبی با CPU و GPU بر روی برد (شبیه به یک چیپست موبایل)) را مقایسه کنیم.
Xbox One اورجینال جدید دارای ۵ میلیارد ترانزیستور در APU اش می باشد، تراشه های جدید Mobile Ryzen با ۵/۴ میلیارد ترانزیستور کمی کوچکتر هستند. حال آن را با چیپست اپل Bionic A11 با ۳/۴ میلیارد ترانزیستور مقایسه کنید.
ارقام خیلی نزدیک است درسته؟ اسنپدراگون ۸۳۵ با ۳ میلیارد ترانزیستور به میزان قابل توجهی کوچکتر است، در حالی که کرین ۹۷۰ در گوشی همراه با ۵/۵ میلیارد هنوز بزرگترین است.
اما Xbox One دارای ۱۳۱۰ GFLOPS (ارزیابی میلیارد محاسبات در ثانیه) میباشد. Mali-G72 MP12 در کرین دارای ۳۴۷ GFLOPS میباشد، حدود یک چهارم Xbox One است. Adreno 540 در اسنپدراگون ۸۳۵ تا ۵۶۷ GFLOPS، نزدیک به نیمی از عملکرد Xbox One را وعده داده است.
و اما در مورد A11 چطور؟ اپل در مورد چنین ارقامی متواضع است اما پردازنده گرافیکی A10 حدود ۲۵۰ GFLOPS را انجام می دهد(GPU طراحی شده برای A11 Bionic هم ۳۰٪ سریعتر است) بنابراین تراشه اپل با ۳۲۵ GFLOPS، قابل مقایسه با تراشه کرین است.
این ارقام تخمینی هستند و شاید به اندازهی معیارهای دقیق بنچ مارکها که تراشه آیفون ۸ اپل را به دقت تحلیل و زیر ذره بین قرار دادهاند، دقیق نباشند.
با این حال، با وجود تعداد ترانزیستورهای مشابه و سرعت های مشابه، تفاوت در کیفیت گرافیکی هنوز هم محسوس است. شاید کسی استدلال کند که عناوین AAA در گوشی همراه نسبت به کنسول ها و رایانه های شخصی کمتر است.
به ویژه موضوع داغ کردن چیپستها: Xbox حتی با داشتن فنهای با صدای بلند و یا حتی Xbox one S که بسیار ساکت تر از آن است هنوز هم از خنک کننده های اکتیو برای تراشه های خود استفاده میکند. در حالی که گوشیها منحصراً دارای سیستم خنک کنندگی پسیو هستند، بعضی از آنها دارای پایپهای گرما هستند، اما فقط گرما را در اطراف حرکت می دهند و هوای خنک را در چیپست نمی دمند.
TDP های موبایل نیز قول زننده هستند، هیچکدام از سازندگان به صورت عمومی اعلام نمیکنند چند وات از قدرت چیپهایشان می کشند. این رقم چیزی حدود ۳-۲ وات می باشد تا از داغ شدن غیرمعمول گوشی جلوگیری کند.
تراشه های جدید AMD یعنی Mobile Ryzen عملکردی شبیه به Xbox One داشته و TDP قابل تنظیم ۹ تا ۲۴ وات را ارائه می دهند. البته APU Xbox در پروسه ی ۲۸ نانومتر ساخته شده است. Ryzen جدید بر روی ۱۴ نانومتر ساخته شده و در چیپست های گوشی همراه تا ۱۰ نانومتر کوچک شدهاند. این یک ترفند است که به مدت طولانی کار نخواهد کرد. یعنی نگه داشتن TDP ثابت با کاهش سایز نانومتری برای افزایش عملکرد و کاهش مصرف توان گوشی همراه. قانون مور نیمه مرده است! همانطور که به زودی کاهش سریع سایز نانومتری تراشهها متوقف خواهد شد.
پکهای باتری در حال حاضر بسیار رایج هستند، اما کدام سازنده عقل خود را از دست داده تا گوشی را به طور اکتیو خنک کند؟ ما تصور می کردیم رازر ممکن است چیزی شبیه آن را انجام دهد، اما تیم رازر سطح فراتر از آن را ارائه دادند.
باید توجه کنیم که Surface Pro 4 فقط با ۸٫۴۵ میلیمتر ضخامت دارای خنک کننده اکتیو با فن غیر رایج است. ما نمی توانیم بگوییم این امکان وجود دارد که این ویژگی را در گوشی خاموش کند، اما دوست داریم کسی را که در حال سعی کردن است ببینیم.
توجه داشته باشید که GPU Xbox برای ۳۲ بیت FLOPS طراحی شده است، در حالی که GPU های موبایل معمولاً ۱۶ بیتی کار می کنند. بنابراین کیفیت گرافیکی و نرخ فریم را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
با به روزترین اخبار کنسول و بازی در جهان با برتردیجیتال با ما همراه باشید.
منبع: gsmarena