نحوه تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی در گوشی اندرویدی
کمبود میزان فضای ذخیرهسازی و حافظه داخلی مشکلی است که احتمالا شما نیز بارها با آن مواجه شدهاید. این مسئله در چند سال گذشته یکی از مشکلات اصلی در گوشیهای پایین رده اندرویدی محسوب میشود. گوگل در سال ۲۰۱۵ میلادی برای مقابله با این مشکل، قابلیتی را معرفی کرد که با عنوان Adoptable Storage شناخته میشود. این ویژگی برای کاربران فرصتی را فراهم میکند تا کارت حافظه MicroSD را به گوشی خود اضافه کرده و به گونهای آن را فُرمت کنند تا حافظه داخلی دستگاه افزایش یابد. برای کسب اطلاعات کاملتر درباره چگونگی تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی در گوشیهای اندرویدی تا انتها با ما همراه باشید.
ما در این مطلب از برتر دیجیتال ضمن صحبت درباره ویژگی Adoptable Storage، دلایل عدم موفقیت آن را بررسی میکنیم. همچنین، شما متوجه میشوید که آیا هنوز میتوانید از این قابلیت در اندروید ۱۰ و اندروید ۱۱ استفاده کنید یا خیر؟ و اگر این امکان وجود دارد، مراحل فعال کردن آن به چه شکلی است؟
- قابلیت Adoptable Storage چیست؟
- مزایای قابلیت Adoptable Storage چیست؟
- معایب قابلیت Adoptable Storage چیست؟
- نحوه تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی در اندروید
- نحوه متوقف کردن فرآیند تبدیل حافظه به عنوان حافظه داخلی در اندروید
- اگر گوشی شما اجازه فرمت MicroSD را به عنوان حافظه داخلی نمیدهد، چه باید بکنید؟
- تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی در گوشیهای سامسونگ، سونی و الجی
- مشکلات پیش رو در بروزرسانیهای سیستمی برای اندروید Nougat
قابلیت Adoptable Storage چیست؟
در وهله اول باید بدانید که Adoptable Storage به شما اجازه میدهد تا از کارت حافظه MicroSD به عنوان حافظه داخلی در گوشیهای اندرویدی استفاده کنید. در اینجا شاید این سوال به ذهن شما خطور کند، آیا امروزه این قابلیت نیاز است؟ برای پاسخ به این پرسش، بهتر است کمی سالهای گذشته را مرور کنیم تا به اصل موضوع برسیم.
در حدود سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ میلادی، گوشیهای هوشمند اندرویدی با محبوبیت بیسابقهای روبرو شدند. در نتیجه، تقاضا برای گوشیهایی با قیمت کم و پایینرده به ویژه در بازارهای نوظهور همچون هند، جنوب شرقی آسیا و چین افزایش یافت. افرادی که این گوشیها را خریداری کردند، خیلی زود با یک مشکل آزاردهنده روبرو شدند: کمبود حافظه داخلی.
اگر به خاطر داشته باشید، گوشیهای پایینرده در آن زمان تنها با حافظههای داخلی ۴ یا ۸ گیگابایتی عرضه میشدند. این گوشیهای هوشمند به واسطه ارسال پیامهای هشدار کمبود حافظه داخلی معروف بودند، چون اپلیکیشنها به مرور زمان به شکل فزایندهای از لحاظ اندازه فایل بزرگتر میشوند و بسیاری از این برنامهها فقط روی حافظه داخلی قابل نصب هستند،
همین موضوع باعث شد که گوگل، ویژگی Adoptable Storage را با اندروید 6.0 Marshmallow معرفی کند. این ایده در آن زمان خلاقانه به نظر میرسید. از آنجایی که بیشتر گوشیهای پایینرده از اسلات کارت حافظه MicroSD برخوردار بودند، قابلیت Adoptable Storage دقیقاً وعده خود را عملی ساخت. این ویژگی، حافظه خارجی را به گونهای فرمت میکند که همچون حافظه داخلی دستگاه رفتار میکند.
مزایای قابلیت Adoptable Storage چیست؟
ویژگی Adoptable Storage برای کاربران گوشیهای پایینرده که از هشدارهای «کمبود حافظه داخلی» مأیوس شده بودند، مثل یک نفس راحت بود. این ویژگی امکانی را فراهم نمود که کاربران بتوانند به آسانی و بدون صرف هزینه زیاد، حافظه داخلی دستگاه خود را افزایش دهند.
آنها تنها کاری که باید میکردند این بود که کارت حافظه را به روشی خاص فُرمت کنند و از افزایش حافظه داخلی گوشی خود لذت ببرند. فرآیند تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی برای کاربران چندان کار سختی نبود، چون در آن زمان، برخی گوشیهای ارزان قیمت، کاربران را به فرمت کارت حافظه وادار مینمود.
پس از فرمت کارت حافظه به عنوان حافظه داخلی، این فرآیند نیز محتویات حافظه اشتراکی را به پوشه جدید انتقال میداد. محتویاتی که معمولاً در پوشه /sdcard ذخیره میشدند. این مرحله کمک زیادی به کاربران کرد تا فضای خالی بیشتری در حافظه داخلی دستگاه خود خالی کنند. در نتیجه، دیگر شاهد پیامهای هشدار با محوریت کمبود حافظه داخلی دستگاه نبودند. به طور کلی، قابلیت Adoptable Storage برای کاربرانی که گوشی پایینرده داشند، همچون یک موهبت الهی بود. موافق نیستید؟ با این حال، این کار مشکلاتی را نیز به همراه داشت.
معایب قابلیت Adoptable Storage چیست؟
نبود پشتیبانی از برندهای اصلی
اگرچه قابلیت Adoptable Storage مشکل حافظه داخلی کم را برای عدهای از کاربران حل کرد، اما برخی برندهای معتبر گوشیهای هوشمند ترجیح دادند که این ویژگی را حتی در گوشیهای پایینرده خود نیز جای ندهند. یکی از مطرحترین این شرکتها، سامسونگ بود که از همان ابتدا تصمیم گرفت که این قابلیت را در دستگاههای خود پیادهسازی نکند.
سامسونگ دلیل تصمیم خود را تاثیر استفاده از MicroSD به عنوان Adoptable Storage روی عملکرد کلی دستگاه عنوان کرد. آنها همچنین مدعی شدند که این ویژگی تنها برای گوشیهای پایینرده طراحی شده است. اگرچه سامسونگ، این قابلیت را در دستگاههای پایینرده خود نیز غیرفعال نمود. LG دیگر هموطن سامسونگ نیز علاقهای به پشتیبانی از قابلیت Adoptable Storage نداشت.
برندهایی که از Adoptable Storage پشتیبانی کردند، شامل HTC، موتورولا و Blackberry بودند. این ویژگی در گوشیهای HTC با نام Flex Storage شناخته میشود. این قابلیت صرفنظر از نبود پشتیبانی برندهای معتبر مشکلات متعددی نیز داشت.
مشکلات مربوط به عملکرد دستگاه
شاید سامسونگ دلایل دیگری برای غیرفعال کردن قابلیت Adoptable Storage در دستگاههای خود داشت، اما وقتی گفت که این قابلیت دارای مشکلاتی است، دروغ نبود!
در آن زمان، بیشتر کارتهای MicroSD نسبت به ماژول فلش داخلی (از نظر سرعت خواندن/نوشتن) کندتر بودند. این گفته به این معناست که هر کاری که در کارت MicroSD پذیرفته میشود، مدتزمان بیشتری طول میکشد تا اجرا شود. از سوی دیگر، استفاده از آن حتی در دستگاههای پایینرده، منجر به کندتر شدن گوشیها نسبت به قبل میشود.
در حقیقت، راهحلی که برای رهایی از یک مشکل آزاردهنده (حافظه داخلی کم) در نظر گرفته شده بود، خود یک مشکل دیگری ایجاد میکرد (عملکرد کندتر دستگاه).
همه اپلیکیشنها از Adoptable Storage پشتیبانی نمیکنند
توسعهدهندگان اپلیکیشن باید این ویژگی را به صورت دستی از طریق android:installLocation در برنامههای خود فعال میکردند. بسیاری از این توسعهدهندگان این کار را به دلیل مشکلات ذکر شده در سطرهای پیشین انجام نداند. به عنوان نمونه، WhatsApp که به دلیل مسدود شدن حافظه داخلی گوشیها با پرونده های بزرگ پایگاه داده و پوشههای چند رسانهای مشهور بود، هرگز از Adoptable Storage پشتیبانی نکرد.
غیرفعال کردن قابلیت Adoptable Storage به سختی صورت میگیرد
علت محبوبیت کارتهای حافظه microSD قابلیت حمل آسان آنهاست. شما میتوانید کارت حافظه را به سادگی از یک دستگاه برداشته و درون دستگاه دیگری قرار دهید و از آن استفاده کنید. اما این کار برای کارتهایی که فرمت شده و به حافظه داخلی تبدیل شده بودند، دیگر امکانپذیر نبود.
برای جدا کردن کارت حافظه microSD جهت استفاده در دستگاه دیگر باید دوباره آن را به عنوان یک حافظه قابلحمل فرمت کرد. به این معنا که شما باید از همه اطلاعات خود پشتیبانگیری کنید. نکته بدتر این بود که همه اپلیکیشنهایی که روی کارت حافظه نصب شده بودند، باید حذف و دوباره نصب میشدند.
سپس این پرسش مطرح میشود که وقتی کارت microSD بدون انجام این مراحل از سیستم برداشته شود، چه اتفاقی میافتد؟ به نظر میرسد که این مشکل جدی برای برنامههای شما ایجاد میکند، به هر حال، آنها دیگر نمیتوانند به دادههای خود دسترسی داشته باشند. از آنجایی که پارتیشنهای سیستمعامل و اطلاعات برای ریست فکتوری همچنان در حافظه داخلی ذخیره میشوند، کارت SD حذف شده یا خراب هیچ آسیبی نمیتواند وارد کند. وقتی کارت SD که به عنوان حافظه داخلی تعریف شده است را از دستگاه خارج کنیم، آیکون اپلیکیشنهای مربوط به SD Card به سرعت به صورت محو در میایند که وقتی دوباره SD Card در دستگاه قرار گرفت مجدد بازیابی میشوند.
همچنین چنانچه کارت حافظه microSD خود را گم کنید یا نقصی داشته باشد، اطلاعات شما از بین میرود. از آنجایی که این کارتها به عنوان حافظه داخلی رمزنگاری شدهاند، نباید خیلی به بازیابی اطلاعات امیدوار باشید.
نحوه تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی در اندروید
قابلیت Adoptable Storage حتی در گوشیهای ارزانقیمت نیز خواهان ندارد، چراکه بیشتر دستگاههای موجود در بازار دارای حافظه داخلی مناسبی هستند. برای تحقق هدف این مطلب، ما قابلیت Adoptable Storage را روی چندین دستگاه مبتنی بر اندروید ۱۰ و ۱۱ امتحان کردیم. متاسفانه نتایج کار کاملاً ناامیدکننده بود.
به بیان دیگر، ما تقریباً متقاعد شده بودیم که نسخههای جدیدتر اندروید در سال ۲۰۲۱ از این ویژگی پشتیبانی نمیکنند. تا اینکه به یکی از دوستان برخوردیم که از گوشی ساخت شرکت هندی Micromax استفاده میکرد. این گوشی که با نام Micromax IN Note 1 شناخته میشود، نسبتاً جدید است، در اواخر سال ۲۰۲۰ عرضه گردیده و اندروید ۱۰ روی آن نصب شده است. جالب اینجاست که در کمال تعجب از ویژگی Adoptable Storage پشتیبانی میکند! آن هم در سال ۲۰۲۰ میلادی!
زمانی که کارت حافظه MicroSD را درون این گوشی قرار دادیم، سوالی با این مضمون در صفحه نمایش ظاهر شد: چگونه میخواهید از این کارت حافظه استفاده کنید؟ این همان چیزیست که از یک گوشی با پشتیبانی از Adoptable Storage انتظار میرود.
همانطور که در تصویر بالا پیداست، پس از فرمت کارت حافظه، دستگاه درباره کند شدن سرعت خواندن و نوشتن هشدار میدهد.
اگر پس از قرار دادن کارت SD در گوشی، این سوال به صورت خودکار ظاهر نشد، بهتر است مراحل زیر را انجام دهید:
- کارت SD را درون گوشی اندرویدی خود قرار دهید و صبر کنید تا شناخته شود.
- Setting > Storage را باز کنید.
- روی نام کارت SD خود ضربه بزنید.
- سه نقطه عمودی موجود در گوشه سمت راست بالای صفحه را انتخاب کنید.
- روی گزینه Storage Settings ضربه بزنید.
- گزینه Format as Internal را انتخاب کنید.
- در قسمت اطلاعیه روی Erase & Format کلیک کنید.
- سپس اندروید انتقال اطلاعات شما را پیشنهاد میدهد.
نحوه متوقف کردن فرآیند تبدیل حافظه به عنوان حافظه داخلی در اندروید
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، در صورتی که دیگر نمیخواهید از کارت SD به عنوان حافظه داخلی دستگاه خود استفاده کنید با فرآیند سادهای روبرو نخواهید بود. برای انجام این کار باید کارت حافظه را مجدداً به عنوان قابلحمل فرمت کنید. در ادامه نحوه انجام این کار را در اندروید ۱۰ توضیح میدهیم:
- Settings > Storage را باز کنید.
- روی نام کارت SD کلیک کنید.
- سه نقطه عمودی موجود در گوشه سمت راست بالای صفحه را انتخاب کنید و روی Format as Portable ضربه بزنید.
- یک صفحه هشدار را مشاهده خواهید کرد به شما میگوید که بعداً چه اتفاقی میافتد. مطمئن شوید که از اطلاعات خود بکآپ دارید.
- روی گزینه Format کلیک کنید.
اکنون، شما نحوه کلی فرمت و فرمت مجدد کارت حافظه microSD را برای تبدیل به حافظه داخلی فرا گرفتهاید. سعی کردیم به بیشتر سوالات شما پاسخ دهیم. با این حال، ممکن است شما یک گوشی اندرویدی قدیمی داشته باشید که از قابلیت Adoptable Storage پشتیبانی نمیکند. در این شرایط راهکار چیست؟ در چنین شرایطی نیز راهحلهای متفاوتی وجود دارد. هر چند این کارها قدیمی به نظر میرسند و ممکن است به خوبی کار نکنند، اما باز هم میتوانید آنها را بررسی کنید.
اگر گوشی شما اجازه فرمت MicroSD را به عنوان حافظه داخلی نمیدهد، چه باید بکنید؟
برخی تولیدکنندگان به دلایل نامعلومی امکان فرمت MicroSD به عنوان حافظه داخلی را نمیدهند و استفاده از کارت حافظه به جای حافظه داخلی را با پنهان کردن (Hide) این گزینه غیرفعال کردهاند. با این حال، امکان فعالسازی آن با استفاده از کامپیوتر ممکن است. همچنین روت کردن (Rooting) یا ابزارهای ویژه و خاص دیگری نیز مورد نیاز نیست. مراحل دقیق، بسته به نسخه اندروید گوشی هوشمند شما میتواند متفاوت باشد. روشی که معرفی میکنیم برای اندروید 6.0 Marshmallow و 8.0 Oreo جوابگو است. اما شاید در اندروید Nougat کمی با مشکل مواجه شوید.
برای گوشیهایی که دارای اندروید 6.0 Marshmallow هستند
زمانی که MicroSD به عنوان حافظه داخلی فرمت شود، اپلیکیشنها میتوانند به صورت کامل روی آن ذخیره شوند. این بدین معنی است که اگر اپلیکیشنی را با حجم کلی ۲ گیگابایت دانلود کنید، بایستی همان ۲ گیگابایت فضا را روی کارت SD اشغال کند. اما اگر MicroSD به عنوان حافظه پشتیبان فرمت شده باشد، دیگر چنین نخواهد بود.
اینکه گزینه مربوطه در منو نباشد، به این معنی نیست که امکان تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی نیست! بعدها دستوری (Command Line Prompt) معرفی گردید که با آن میتوان MicroSD را به عنوان حافظه داخلی در سامسونگ گالکسی S7 فرمت نمود. ما این کار را به صورت موفقیتآمیز روی سامسونگ گالکسی S7، سونی اکسپریا Z5 و ال جی G4 با سیستم عامل اندروید 6.0 Marshmallow تست کردیم. هر سه گوشیهای هوشمند دارای سیستم عامل Android 6.0 Marshmallow بودند و شیار افزونه (Slot) برای کارت MircoSD نیز داشتند. همچنین گزینه منو تنظیمات برای فرمت MicroSD به عنوان حافظه داخلی نیز پنهان شده بود. این گزینه تنها روی HTC One A9 و کلیه گوشیهای هوشمند شرکت موتورولا (Motorola) فعال بود.
تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی در گوشیهای سامسونگ، سونی و الجی
در ADB Tools، فرمانهای (command-line) زیر را تایپ کنید. به محض باز کردن پنجره خط فرمان و اتصال گوشی هوشمند به کامپیوتر، میتوانید اولین فرمان را وارد کنید:
- Adb shell
حال، خط فرمان، آماده پیادهسازی فرمانهای سیستمی روی گوشی هوشمند شماست. هدف ما این است که کل یا جزئی از کارت حافظه SD را به عنوان حافظه داخلی فرمت کنیم. حتی اگر سونی، سامسونگ و الجی نیز اجازه انجام این کار را در رابط کاربری (UI) ندهد، این فرمان را میتوان به عنوان فرمان کنسولی (Console Command) به گوشی هوشمند انتقال داد. برای این کار ابتدا نیاز به ID کارت حافظه داریم. این ID را میتوانید با این فرمان پیدا کنید:
- sm list-disks
برای ما ID کارت حافظه 179.64 بود، که البته شاید برای شما متفاوت باشد. به ID دقت کنید. در دستور بعدی، ما کارت MicroSD را فرمت و تقسیم میکنیم. محتوای شما حذف خواهد شد. اگر فایلهای مهم روی کارت هستند، آنها را به دیسک دیگری کپی کنید. اگر میخواهید کارت MicroSD را برای همیشه در گوشی هوشمند نگه دارید، حالا میتوانید حافظه خود را فرمت کنید. برای انجام این کار تایپ کنید:
- sm partition disk: 179.64 private
بسته به حجم حافظه، این کار میتواند چند ثانیه یا چند دقیقه به طول انجامد. اگر میخواهید قسمتی از حافظه را روی تجهیزات دیگری نیز استفاده کنید، باید آن را از پارتیشن خصوصی (private) مستثنا کنید. مثلاً اگر میخواهید ۵۰٪ فضای حافظه را به عنوان حافظه داخلی استفاده کنید، فرمان به این شکل خواهد بود:
- sm partition disk: 179.64 mixed 50
انتقال دادهها و اپلکیشنها
هنوز کار تمام نشده است. حال باید دادهها و اپلیکیشنها را انتقال دهید. شما میتوانید این کار از طریق بخش Storage منو تنظیمات اندروید انجام دهید. گزینه MicroSD را انتخاب کنید. سپس به گوشه سمت راست بالا مراجعه کنید. حال روی Move data یا Migrate data کلیک کنید. البته پیش از پارتیشنبندی قادر به انجام این کار نخواهید بود.
از این پس، تمامی اپلیکیشنها روی MicroSD ذخیره خواهند شد. تنها اپلیکیشنهای سیستمی و آپدیتها روی حافظه داخلی قرار خواهند گرفت. به این ترتیب، شما میتوانید از تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی مطمئن شوید.
مشکلات پیش رو در بروزرسانیهای سیستمی برای اندروید Nougat
برخی کاربران گزارش دادهاند که پس از انجام مراحل ذکر شده در بالا با نصب بروزرسانیهای سیستمی اندروید۶ مشکل پیدا کردهاند. به طور خاص، بروزرسانی سیستم عامل Android 7.0 Nougat بعد از پارتیشنبندی دستی MicroSD غیرممکن به نظر میرسد. گوشیهای هوشمند دارای Android 7.0 Nougat، حتی به فرمانهای کنسولی نیز پاسخی نشان نمیدهند. تنها میتوانیم این توصیه را داشته باشیم که مراحل شرح داده شده را پیش از بروزرسانی سیستم، بالعکس انجام دهید و به عقب برگردید. عکسها و موزیکها را به کامپیوتر یا فضای ابری انتقال دهید و تا میتوانید فضای ذخیرهسازی کارت SD و گوشی هوشمند را آزاد کنید. اپلیکیشنهای غیرضروری را پاک کنید و دادهها را دوباره به حافظه داخلی انتقال دهید. سپس MicroSD را به عنوان حافظه خارجی (Removable) فرمت کنید. تنها در این صورت نصب بروزرسانی اندروید ایمن است.
بالاخره به پایان این مقاله ریسیدم! نظر شما در خصوص قابلیت Adoptable Storage چیست؟ آیا شما پیش از خواندن این مطلب با نحوه تبدیل کارت حافظه به حافظه داخلی آشنایی داشتید؟ آیا توانستید از فرمانهای معرفی شده در بالا استفاده کنید و برای شما پاسخگو بود؟؟ لطفا تجربیات خود را با ما و دیگر کاربران به اشتراک بگذارید تا بتوانیم به همدیگر کمک کنیم.
منبع : Nextpit
مطالب مرتبط
بعضی اوقات میخواهید یک اپلیکیشن را نصب کنید و با پیام “حافظه کافی نیست” (Not Enough Space) یا مواردی...
به خاطر امنیت بیشتر تلگرام نسبت به واتسآپ و وجود ویژگیهای کاربردی و نو آورانه در این پیام رسان،...
بدون شک، همه ما وقتی گوشی هوشمندمان را عوض میکنیم، به دنبال راهی هستیم تا بتوانیم تمامی...
در زندگی چند چیز وجود دارد که بسیار آزار دهندهاند که یکی از آنها نبود حافظه کافی در موبایل برای...
گجتهای پوشیدنی طی چند سال اخیر بسیار محبوبتر شدهاند و بهخصوص ساعتهای هوشمند توانستهاند...
انتخاب یک گوشی هوشمند جدید دیگر به سادگی گذشته نیست. امروزه این محصولات در اندازههای متنوع با...